

دکتر محمود سریع القلم استاد روابط بین الملل دانشگاه شهید بهشتی و از بین المللی ترین اساتید علوم انسانی در ایران است. ارادت ویژه او به امام موسی صدر، همکاری اش با مجمع تشخیص مصلحت نظام و شرکت در کنفرانس های معتبر بین المللی همچون داووس، محافظه کاران تندرو را بر علیه او برانگیخته است. او در میانه میدانی ایستاده است که از یک سو تلاش می کند بر حاکمان اثر بگذارد و از سوی دیگر اقشار مختلف جامعه را مخاطب قرار می دهد. با چنین شرایطی، روشن است که مخالفان و موافقان بسیار دارد ولی همچنان دغدغه های خود را که عمدتا توسعه و پیشرفت همه جانبه ایران است به روش های مختلف بیان و دنبال می کند، بی آنکه خود را مشغول راضی کردن مخالفان تندرو کند. کتاب های مهم او که در این شرایط اسفبار کتاب خوانی ایرانیان، به چاپ هشتم و بیشتر نیز رسیده، عقلانیت و آینده توسعه یافتگی در ایران؛ ایران و جهانی شدن؛ و اقتدار گرایی ایرانی در عهد قاجار است که تقدیم نامه های ابتدای آنها خواندنی است، از جمله:
متن تقدیم کتاب عقلانیت و توسعه یافتگی ایران
تقدیم به دانشجویانی که:
عقلشان بر احساسشان غلبه می کند؛ برای تحمل آرای دیگران، تمرین می کنند؛ به واسطه ی زحمتی که می کشند،همیشه خسته اند؛ برای چهل سال آینده ی خود، برنامه دارند؛ فرق بین هشت و هشت و یک دقیقه را می دانند؛ رنگ های شاد خلقت را در ظاهر خود سپاس می دارند؛ با محاسبه ی حروف اضافه، سخن می گویند؛ قاعده مند، فکر می کنند؛ برای هر سوالی، چندین پاسخ متفاوت قایلند؛ عصبانیت خود را به تأخیر می اندازند؛ شأن را بر قدرت مقدم می شمارند؛ در رفتار، قابل پیش بینی اند؛ معنای تناسب، درصد و کار تدریجی را می دانند؛ برای افزایش قدرت کشور، تأمل می کنند؛ برای جلب اعتماد دیگران، حتی در نگاه کردن، دقت می کنند؛ و دغدغه ی وفای به عهد، آنها را شب از خواب بیدار می کند.
و همچنین،
متن تقدیم کتاب اقتدار گرایی ایرانی در عهد قاجار
تقدیم به ایرانیان زیر ده سال، که در آینده:
برای کسب ثروت، به نهاد دولت نزدیک نخواهند شد؛ برای افزایش قدرت کشور، ثروت تولید خواهند کرد؛ ظرفیت نقدپذیری و اصلاح تدریجی را در خود پدید خواهند آورد؛ از فرهنگ واکنش های سریع به خویشتن داری، ارتقاء فرهنگی پیدا خواهند کرد؛ از فرهنگ شفاهی و غیر دقیق به فرهنگ مسئولانه مکتوب، انتقال تمدنی پیدا خواهند نمود؛ از رفتارها و کارهای کوتاه مدت به گستره دراز مدت، رشد فکری پیدا خواهند کرد؛ تضعیف، تخریب و انتقام را از فرهنگ سیاسی خود حذف خواهند نمود؛ به رشد فردی و استقلال فکری از طریق مطالعه حداقل دو ساعت در روز، روی خواهند آورد؛ برای ایرانیان دیگر؛ از رانندگی گرفته تا کسب قدرت، حقوق قائل خواهند شد؛ از رشد و موفقیت دیگران به طور واقعی خوشحال شده و درس خواهند آموخت؛ غرور بی جا، حسادت و ناجوانمردی را به سکوت، احترام و گذشت تبدیل خواهند کرد؛ دروغ گوئی و وارونه جلوه دادن واقعیت ها را از نظام معاشرتی خود با دیگران حذف خواهند نمود؛ برای کسب قدرت، به اصل رقابت و فرصت برای دیگران اعتقاد خواهند داشت؛ و پس از رسیدن به قدرت، فقط دوره محدودی، صرفاً برای تحقق کارهای بزرگ، در قدرت خواهند ماند.
یکی از کارهای ارزشمند محمود سریع القلم، ارائه چکیده ای از دانش و تجربه خود در قالب سی جمله کوتاه و با عنوان هایی جالب است که هر جمله آن بیانگر ویژگی مطلوب یا فرایندی تدریجی است. اگر هم تمامی آنها را نپذیریم یا نقدی بر محتوای آن داشته باشیم؛ باز هم بسیاری شان شایسته چاپ و نصب در محل کار و زندگی یا اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی است.
مجموعه سی ویژگی ... – دکتر محمود سریع القلم
محمود سریع القلم، بر این باور است که مهمترین مزیت کنونی کشور ما که میتوانیم از آن امتیاز بگیریم و راهی بهسوی رشد اقتصادی کشور بگشاییم، بهعکس آنچه بسیاری تصور میکنند، نفت نیست، بلکه موقعیت ژئوپلیتیک ماست. وی همچنین، اصول و فلسفه توسعه را جهانی و الگوهای توسعه را جغرافیایی می داند.
در ادامه مطلب، بخشی از تازه ترین دیدگاه های ایشان را به نقل از سایت
که توسط دوستانش اداره می شود، بخوانید.