خواندن شهکار کلیدر را پس از سال ها آرزوی برنیاورده، به لطف هدیه فرزندانم در مرداد ماه به پایان رساندم، در 83 سالگی آفریننده آن؛ ولی هنوز نتوانسته­ ام از دنیای رمان و نویسنده اش خارج شوم. یک پاراگراف از کتاب را با صدای نویسنده بشنوید:

زندگانی

نثر شاعرانه و زیبای کلیدر مرا ناخودآگاه به یاد تاریخ بیهقی انداخت که در کتاب های درسی دوران دبیرستان خوانده بودیم و دوست داشتم. به تازگی دانستم که استاد محمود دولت آبادی نیز به ابوالفضل بیهقی ارادت دارد و قسمتی از تاریخ بیهقی را با روایت خودش، نوشته و خوانده بوده است که در یک مجموعه زیبا با طراحی سارا دولت آبادی در انتشارات فیروزی سبزوار تهیه و پخش شد، و اکنون نایاب است. جلدش را ببینید و قسمتی از آن را بشنوید:   

      

    

 

 


بررسی جنبه های ادبی، تاریخی، جامعه شناختی، و روانکاوانه رمان و شخصیت های درخشانش (به ویژه بلقیس، گل محمد، مارال، زیور، خان عمو، قربان قوچ، ستار، گودرز بلخی، بابقلی بندار، قدیر، نادعلی چارگوشلی و ...) و توصیف استادانه مکان ها و زمان ها در طبیعت کوه و بیابان های میان سبزوار و نیشابور (زمین، آسمان، ستاره ها، صبح، شب، اسب، جغد، خورشید، ماه، خاک، باد، آتش، آب و ...) کار بر زمین مانده کارشناسان آگاه در هر رشته است؛ ولی در باره محمود دولت آبادی بسیار چیزها در فضای مجازی می توان یافت - مانند کارهای ارزشمند زیر-  و نیاز به زیاده گویی نیست؛

  قلم    جدید   کتاب   یوکان    لندن2012    صبا     مهرآور

کتاب صوتی کلیدر را نیز آوانامه به خوبی تهیه کرده و در فیدیبو قرار داده است. دو نمونه از آن را بشنوید:

 

 



افسوس که سال های دراز، از نعمت حضور عمومی رسانه ای و نیز، داستان های منتشر نشده اش (که امکان انتشار در خارج از کشور دارد ولی او سرسختانه و با دلایل دلپسند خویش، رضایت نمی دهد) محروم ماندیم. اگرچه او همچون "سنگ کف رودخانه" فرسوده شد ولی سلوکش با پایداری، بردباری و سرفرازی همراه بوده است، عمرش دراز باد. قسمتی از گفتگوی او با جمشید برزگر را ببینید و بشنوید:

گفتگو با برزگر

محمود دولت آبادی نویسنده ای است که کارش را "نفرین و موهبت" می داند و همیشه، اندرز پدر در گوش، کار - هر نوع کاری از کشت و کار زمین تا کفاشی، آرایشگری، چاپخانه، کنترل چی سینما، بازی در تئاتر و ... زمینه و خمیرمایه آفرینش هنری و روزگار، آموزگارش بوده است و تا آخرین نفس، دست از آموختن بر نمی دارد. مصاحبه اش با ایسنا، دیدنی و شنیدنی است:

مصاحبه با ایسنا

کاش زنده یاد جمالزاده درست پیش بینی کرده باشد و به زودی، جایزه نوبل ادبیات را در دستان شایسته او ببینیم و سخنانش را در آنجا با صدای گرم خودش بشنویم.

محمود دولت آبادی، راوی دوران گذار از زندگی ایلی و روستایی به جامعه بی قواره شهری است که حقوق شهروندانش همچنان در گروگان حاکمان تمامیت خواه است. شناخت ویژگی های این دوران گذار که به زایشی دردناک و دشوار می ماند از آینه نگاه محمود؛ چراغی است فرا راه ما و آیندگان، برای ساختن ایران آباد. ایرانی که استاد، دلبسته و وابسته آن است و در بزنگاه ها، به مسائل روز آن هم بی اعتنا نبوده است.

شعرخوانی 1     شعرخوانی 2     کلنل خوانی

این هم از آخرین هدیه ها: تابلو کوچک استاد محمود دولت آبادی (سبزواری) که با نقاشی آبرنگ استاد محسن سجادی (نیشابوری) همنشین شده است؛ آلبوم عکس های استاد که خود، ناشیانه ساخته ام؛ و داستان زیبای گزل با صدای زیبای کلنل محمود دولت آبادی!

  آلبوم عکس     گزل